Brits Korthaar/Langhaar

De Britse Langhaar heeft hetzelfde karakter als de Britse Korthaar: hij is makkelijk, past zich goed aan en is sociaal naar mensen, soortgenoten en honden. Hij is er graag bij, maar gedraagt zich niet opdringerig. De vacht van de Britse Langhaar vraagt veel verzorging.


Gemiddeld tot groot. Gewicht: 4 tot 8 kg. Lichaam van het type semi-cobby tot cobby (kort en gedrongen), robuust, krachtig en goed gespierd.

 

Rasbeschrijving Brits Langhaar

De oorsprong van de Brits Langhaar (Lowlander, Brittanica) moeten we bij de Brits Korthaar zoeken. Omdat er regelmatig Perzen met Britten gekruist worden, kon de langharige versie van de Brits Korthaar niet uitblijven. De Brits Langhaar is van bouw en type identiek aan de Brits Korthaar, met uitzondering van de lange vacht.

  • Ras afkomst: Groot-Brittannië
  • Andere rasnaam: British Longhair

 

Het karakter van de Brits Langhaar

"Katten van dit ras staan bekend om hun gelijkmatige en aangename humeur. De meeste Langhaar Britten zijn uiterst verdraagzaam en vriendelijk, en ze hebben een groot aanpassingsvermogen. De kittens zijn tot op een leeftijd van ongeveer één tot twee jaar zo speels als alle andere katten, maar daarna worden de meeste wat minder actief en laten ze hun aanwezigheid in uw huis niet zo nadrukkelijk blijken. Het ligt niet in hun aard om luidruchtig aandacht te vragen. Ze kunnen zichzelf redelijk goed bezighouden. Soms liggen ze uren ergens te slapen, maar ze houden er ook van om geknuffeld te worden en veel contact met de huisgenoten stellen ze zeker op prijs. ondanks hun zachte karakter vinden ze niet altijd alles maar best, ze blijven hun eigen karakter behouden en als ze het ergens niet mee eens zijn zullen ze dat beslist laten merken. Katten van dit ras gaan doorgaans goed om met soortgenoten, en de omgang met honden is ook erg goed te noemen. Aangezien ze goedmoedig en stabiel zijn, kunnen de meeste het prima vinden met kinderen. Een voorwaarde hiervoor is dat ze goed gesocialiseerd zijn."

 

Kleur

"De vacht van de Brits Langhaar kan erg veel verschillende kleuren en kleurpatronen hebben. De effen gekleurde komt o.a. voor in wit, zwart, blauw, rood, creme, chocolate en lilac. Ze behoren koper tot oranjekleurige ogen te hebben met uitzondering van de effen witte die ook twee blauwe ogen kan hebben of odd-eyed mag zijn. Er mag in de vacht van effen gekleurde katten geen witten haren of aftekeningen voorkomen, elke haar behoort van de haarpunt tot de wortel zo veel mogelijk dezelfde kleur te hebben. De Brit komt ook voor met Tabbypatronen, met wit, zilver en ook met Points."

 

Lichaam

Niet alleen door de kwaliteit van de vacht onderscheidt de Brits Langhaar zich van de gewone kortharige huiskatten, maar voornamelijk ook door lichaamsbouw, die enige overeenkomsten vertoont met de bouw van de Perzische kat. Ze behoren een brede borstkas en een korte gespierde rug te hebben, de bouw behoort in alle opzichten gedrongen te zijn.

 

Hoofd

Oogt zeer massief. Is rond, met volle wangen en een brede schedel. De nek is kort, dik en gespierd. De brede neus is kort en recht, en de neusaanzet mag niet te geprononceerd zijn, maar moet in een lichte welving in het ronde schedelvoorhoofd overgaan. De kin is stevig en goed ontwikkeld. Volwassen katers hebben een massievere kop dan poezen en vertonen de zogenaamde katerwangen.

 

Ogen

Groot en rond, ze kunnen verschillende kleuren hebben, afhankelijk van de vachtkleur.

 

Oren

Klein, kort en breed aan de basis, staan ver uit elkaar.

 

Vacht

De vacht is halflang tot lang. De dicht ingeplante vacht, voelt stevig aan, is veerkrachtig en ligt door de dikte en dichtheid van de vacht niet glad aan, maar staat een beetje van het lichaam af.

 

Poten

De poten zijn kort en recht, met ronde stevige voetjes.

 

Staart

De dikke staart is kort tot gemiddeld van lengte en heeft een afgeronde punt.