De Ragdoll

 

Algemene informatie:

Gewicht: poes: 4,5 – 6,5 kg; kater: 6,5 – 9,5 kg
Vachtlengte: halflang
Vachtkleuren: Seal, Blue, Chocolate, Lilac, Rood en Cream Point
Oogkleur: diepblauw
Land van herkomst: Verenigde Staten

 

Kenmerken:

Drang om te bewegen: gemiddeld
Volume: laag
Verzorging:  medium
Benodigde tijd: gemiddeld

 

Uiterlijk:

Met zijn dichte, zachte vacht van middellang tot lang haar lijkt de Ragdoll op een knuffeldier. Door zijn grote kraag lijkt het net of hij een slabbetje om heeft. In het gezicht is de vacht kort. Het is middellang tot lang aan de zijkanten, buik en achterhand. Het is van korte tot middellange lengte op de voorpoten. De Ragdoll is een flinke kat. Zijn borst is breed en goed gevormd. De poten zijn gemiddeld lang, met de achterpoten iets hoger dan de voorpoten. De poten zijn groot, rond en compact. De staart van de Ragdoll is lang en bossig. De kop is licht wigvormig, de neus licht gebogen, de oren staan ​​ver uit elkaar en buigen lichtjes naar voren. Zijn grote ogen zijn intens blauw en groot.

De kleuren die door de FIFé worden herkend, zijn Seal, Blue, Chocolate en Lilac-Point en sinds kort de nieuwe kleuren, zoals Flame-Point en Cream-Point. Goedgekeurd als tekenvarianten zijn Colourpoint, Mitted en Bicolour.

De tweekleurige Ragdoll draagt ​​een masker met witte omgekeerde ‘V’. De Colourpoint heeft het kleurpatroon van een Siamese kat met een vol masker en gekleurde poten. De Mitted Ragdoll heeft een witte kin en vaak een witte streep op de neus. Hij draagt ​​witte ‘handschoenen’ en ‘laarsjes’.

 

Aard en karakter:

Ragdolls staan ​​bekend als extreem zachtaardig en goedaardig. Ook al zijn ze tamelijk rustige katten, vervelen doen ze zich niet snel. En zelfs als ze zin hebben om te spelen, hoef je je geen zorgen te maken over je appartement. Ragdolls zijn attente katten die zich soepel en elegant verplaatsen, ook in onbekende woningen. De wollige katten zijn vriendelijk, evenwichtig, nieuwsgierig en bijzonder aanhankelijk. Hun geliefde baasje volgen ze liefst overal. Ook voor kinderen is deze kat wegens zijn uitgebalanceerde karakter erg geschikt.

De vriendelijke, vrolijke en knuffelbare Ragdoll.


Houden en verzorging:

Ragdolls zijn zeer sociaal. Ze willen liefst altijd overal bij betrokken worden en houden er niet van om alleen thuis te zijn. Deze katten voelen zich het meest op hun gemak als ze soortgenoten om zich heen hebben. Maar ook zijn mens moet deze zachtaardige kat niet te lang alleen laten. Vrij rondlopen in een beveiligde tuin maakt Ragdolls blij, maar zelfs als ze alleen in een appartement wonen, vindt de Ragdoll het niet erg, zolang hij maar genoeg aandacht krijgt. De dikke, halflange vacht vraagt natuurlijk een goede verzorging, vooral bij het verharen.

 

Ziektegevoeligheid:

Ragdolls worden over het algemeen beschouwd als gezonde en robuuste katten. Maar net als veel huiskatten, kan de Ragdoll ook lijden aan de hartziekte HCM (hypertrofische cardiomyopathie). Bij deze ziekte is er sprake van een verdikking van de hartspier en een vergroting van de linker hartkamer. De ziekte is erfelijk en helaas altijd dodelijk. Voor Ragdollfokkers is er dan ook een genetische test beschikbaar, die informatie geeft over de vraag of het dier de aanleg heeft om HCM te ontwikkelen.

De Ragdoll is vriendelijk, meegaand en nieuwsgierig.

 

Oorsprong en geschiedenis:

Zoals veel kattenrassen, werd de Ragdoll geboren als een toevalsmutatie. Toen de Amerikaanse Ann Baker het nest van de witte, angora-achtige buurkat ‘Josephine’ zag, was ze tegelijkertijd verbaasd en verrukt. En gemotiveerd door de plotselinge wens om deze kleine kittens met hun blauwe ogen te fokken met hun forse lichaamsbouw en de dichte, halflange vacht.
Consequent en ondernemend heeft Ann Baker een succesvolle fokkerij opgebouwd met een aantal van Josephine’s kittens en een paar katten met maskertekeningen, die hen tot grote faam brachten, eerst in Amerika en vervolgens in Europa vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw. Bij ons werd het ras in 1992 erkend in de tweekleurige versie door de FIFé, de erkenning van de Colourpoint en Mittted varianten volgden daarna. Tegenwoordig is de Ragdoll een van de meest succesvolle en populaire kattenrassen wereldwijd.

Geloof het of niet: de Ragdoll is een ras dat bij toeval werd ontdekt.

 

Wist je dit?

De imposante Ragdolls zijn niet alleen lieve ‘knuffelbeesten’ en loyale metgezellen, maar ook recordhouders. In het Guinness Book of Records worden ze vermeld als de grootste huiskatten ter wereld. Een foto van kat Bartholomew, eigendom van de Amerikaanse fokker Blanche Herman, was de aanleiding voor deze prijs.