De rasstandaard
(Een verkorte en vrije vertaling van de Amerikaanse rasstandaard)
De Boston terriër is een levendige, intelligente, gladharige, goed geproportioneerde hond van middelbare grootte, met korte snuit en een aangeboren korte staart. Het ras heeft zijn origine in Amerika.
Van kleur is hij gestroomd, zwart of seal (zwart met roodachtige gloed bij fel licht) met gelijkmatige witte aftekening. De kop is in verhouding tot de grootte van de hond en heeft een schrandere uitdrukking. Het lichaam is vrij kort en goed gevormd, de ledematen sterk.

 

Grootte en bouw
Gewicht : niet boven de 11 kilogram
De Boston terriër is een stevige hond en mag niet grof of spichtig lijken.
De lengte van de poten moet in evenwicht zijn met de lengte van het lichaam om zo de Boston Terriër zijn opvallende vierkante uiterlijk te geven. Fout: geblokt of spichtig uiterlijk.

 

Hoofd
Het belangrijkste kenmerk van het ras is de alerte en vriendelijke, intelligente uitdrukking. De schedel is vierkant, vlakke bovenkant, vrij van rimpels met een duidelijke stop en vlakke wangen.
De snuit is kort, vierkant, breed en diep en in verhouding tot de schedel. De kaak is breed en vierkant, met korte regelmatige tanden.
Gebit is gelijk of licht ondervoorbijtend om de snuit vierkant te maken. Lippen hebben een goede lengte om de tanden volledig te bedekken bij gesloten mond.
Oren zijn klein en worden rechtop gedragen. De ogen staan wijd uit elkaar, zijn groot, rond en altijd donker van kleur. De neus is zwart en breed, met een goed gedefinieerde lijn tussen de neusgaten.

Fouten
Blauwe ogen
Ogen waarbij te veel wit zichtbaar is
Lichte of gevlekte neus
Geknepen of brede neusgaten
Scheve mond
Elke vertoning van de tong of tanden als de mond gesloten is
Grootte van de oren niet in verhouding tot de grootte van de kop

 

Hals, topline en lichaam
De hals is licht gebogen en draagt de kop sierlijk. De topline is een term gebruikt voor een visuele lijn gemaakt door de ruggengraat, gezien bij de hond in profiel. De topline moet horizontaal zijn en buigt zachtjes naar de aanzet van de staart.
Het lichaam is kort.
De borst is diep en breed, ribben goed gewelfd en korte goed gespierde lendenen. Schuinliggende schouders, de ellebogen liggen goed aangesloten
De voorbenen staan matig wijd uit elkaar en zijn recht geplaatst in lijn met de bovenste top van de schouderbladen. De dijen zijn krachtig en goed gespierd, gebogen in de kniegewrichten. De hakken zijn kort en niet naar binnen of buiten gekeerd.
De voeten zijn klein, rond en compact, met goed gebogen tenen en korte nagels De staart is laag aangezet, kort, recht of schroef en mag niet boven de horizontale lijn gedragen worden.

Fouten
Gecoupeerde staart
Te smalle voorbenen
Gespleten voorvoet
Bunny tail (staart gedragen boven de topline)
Ronde rug, doorgezakte rug
Recht kniegewricht

 

Gangwerk
Krachtig, recht, vlot en ritmisch
De gang mag geen rollende, peddelende of wevende bewegingen bevatten.
Ernstige gangwerk fouten : elke gekruiste beweging, ofwel voor- of achteraan.

Vacht, kleur en aftekening
De vacht is kort, glad, glanzend en fijn van structuur. De kleur is gestroomd, zwart, of seal, met witte aftekeningen.
Vereiste tekening : witte snuit, witte bles tussen de ogen, witte borst. Gewenste tekening : witte snuit, witte bles tussen de ogen en over de kop, witte kraag, witte borst, wit op een deel of geheel de voorbenen en achterbenen beneden de hak.
De kleur gestroomd heeft voorkeur boven de kleur zwart bij gelijke eigenschappen.

Fouten
Volledig zwart of gestroomd zonder de vereiste witte aftekeningen
Elke andere kleur niet beschreven in de rasstandaard

 

Het karakter van de Boston Terriër
In de meeste rasbeschrijvingen wordt het karakter van de boston terriër als volgt omschreven: intelligent, vrolijk, speels, kindvriendelijk, heeft niet zoveel beweging nodig, blaft niet zo vaak, kortom de ideale gezinshond!
Is dit ook zo?
Meestal klopt dit. Een goed gesocialiseerde Boston terriër is een lieve, evenwichtige, sociale hond vol vertrouwen, die zich overal en bij iedereen op zijn gemak voelt.
Dat betekent dat bezoek meestal ontvangen wordt volgens het credo "dijn vriend, mijn vriend".
Ben je op zoek naar een echte waakhond dan is een Boston terriër best niet de eerste keuze.
Wat is een boston terriër dan wel?
Het is een actief hondje dat graag in je gezelschap vertoeft en dagelijkse beweging op prijs stelt.
Een actieve hond is niet gelijk aan een zenuwachtige hond. Zo kan je met je Boston terriër probleemloos overal komen en maak je onderweg hier en daar een praatje, gaat de Boston terriër niet over op een ‘automatische piep', maar ‘lijdt’ in stilte.
Het is een hondje met een groot aanpassingsvermogen dat blaakt van zelfvertrouwen, niet te verwarren met dominantie. Een ideale compagnon voor kinderen, boston terriërs hebben een hoge tolerantiegraad, ze zijn absoluut niet ‘snappy’ en beste maatjes voor de kleine mens, vooral als ze als pup in contact zijn geweest met kinderen.
Een Boston terriër behaagt graag zijn baasje, hierdoor zijn ze makkelijk trainbaar, positieve beloning doet hierbij wonderen.
Deze honden verharen niet zoveel als sommige andere rassen omdat zij een dunne vacht hebben, andere kant van de medaille, sommige Boston terriërs hebben het vlugger koud.


Oké,…… dus niets dan voordelen? Dit ras kan zoals de meeste rashonden, rasgebonden erfelijke gebreken hebben, een verantwoord fokker houdt hiermee rekening in zijn fokprogramma.
Het is een hond die wegens zijn korte snuit knorrende geluiden kan maken en meestal snurkt als hij slaapt.
EN een boston terriër is en blijft een hond, een hond die aandacht, speel- en kauwmogelijkheden en beweging nodig heeft om stoom af te blazen, een hond die niet de ganse dag in een bench kan zitten wachten tot baasje thuis komt. Heb je zoiets voor ogen dan is dit ras voor jou een goede keuze.
Wil je graag vrijblijvend kennis maken met dit ras, altijd welkom na een mailtje of belletje. Via het menu kunt u over mijn Boston terriërs meer te weten komen.
Voor fokplannen kijk op de puppypagina.