Veelgestelde vragen en antwoorden over Boston terriërs


Hoe groot wordt een boston terriër?
De standaard verwijst bij dit ras niet naar een schofhoogte, enkel naar gewicht, het ras heeft een maximaal gewicht van 11kg. Ik vind dit persoonlijk erg veel, onze honden variëren van schofthoogte tussen de 34 cm en 37 cm en tussen de 6 á 9 kg.

 

Hoe oud wordt een boston terriër?
De gemiddelde levensverwachting van een boston terriër is 13-15 jaar.

 

Kan een boston terriër alleen blijven?
Ja, maar vanzelfsprekend geen hele dag, hij gaat zich aanpassen aan de situatie en zoveel mogelijk slapen wanneer hij alleen gelaten wordt, maar voorzie de hond van genoeg speel- en kauw mogelijkheden tegen verveling.

 

Heeft een boston terriër last van warm weer?
Een boston terriër is een kortsnuitige hond en kan last hebben bij extreme temperaturen warm zowel als koud.
In mijn ervaring hebben onze honden geen last van extreme temperaturen, laat je hond natuurlijk nooit dingen doen die je zelf ook niet zou doen in extreme omstandigheden.

 

Hoe krijg ik mijn puppy zindelijk?
Regelmaat, pupjes plassen steeds na het slapen en hebben ontlasting na elke voeding, zorg dan dat het hondje zijn behoefte kan doen op de hiervoor voorziene plek.
Prijs je puppy de hemel in bij goed gedrag, bestraf hem niet bij een foutje. Bij vertrek zijn onze pupjes gewend om hun behoeften op een krant te doen, wat het zindelijk maken opmerkelijk versnelt en makkelijker maakt.

 

Hoe overleef ik de eerste nacht met een nieuwe puppy?
Als een puppy in een nieuwe omgeving komt gaat dat meestal prima, hij krijgt ook veel aandacht en vindt dit geweldig, maar dan komt de nacht. Meestal verblijft de puppy dan alleen in een bench zonder de warmte en aanwezigheid van soortgenootjes en of zijn moeder. Probeer dit op te vangen door een warme kruik bij de pup te leggen, ga de pup niet meteen uit de bench halen bij de eerste piep, hou even vol en meestal verlopen de volgende nachten zonder problemen.

 

Kan ik sporten met mijn hond?
Ja, een boston terriër wordt dikwijls gebruikt in de hondensporten agility en flyball, gehoorzaamheid en snelheid gaan hierbij hand in hand.

 

Mijn hond heeft last van winderigheid, wat kan ik daar aan doen?
Een hond heeft een zeer kort darmstelsel dat erop gericht is om rauw vlees te verteren daarom verteren de meeste honden voeding die veel graan bevat slecht, en hebben ze last van winderigheid. Wij raden rauwe vleesvoeding of voeding met een hoog vleesgehalte aan.

 

Mijn hond maakt soms rare geluiden, is dat normaal?
Een boston terriër heeft een korte snuit en maakt soms knorrende geluiden, de meesten snurken ook als ze slapen. Soms gaat de hond een geforceerde ademhaling vertonen, meestal na een inspanning of bij gulzig drinken, dit noemen we ‘reverse sneezing’. Dit fenomeen is niet verontrustend en meestal van zeer korte duur , het is bovendien snel op te lossen door de neusgaten even af te sluiten zodat de hond gaat slikken.

 

Gaat het ras samen met katten?
Ja, meestal wel, een boston terriër heeft geen jachtinstinct, bovendien groeien onze puppies op met katten, dus zijn ze niet anders gewend.

 

Moet ik gebruik maken van een bench of niet?
Een bench is geen noodzaak, het vergemakkelijkt enkel de situatie als u de hond (zeker in puppyfase) een tijdje alleen achter moet laten. Maak van de bench een aangenaam eigen plekje met speelgoed en kauwmogelijkheden.
Gebruik de bench nooit om de hond te straffen, het is de bedoeling dat hij de bench een veilige plek vindt, en ze zelf opzoekt als hij daar nood aan heeft.

 

Kan een boston terriër onaangelijnd lopen?
Ja, op plaatsen waar het natuurlijk toegelaten is, het is geen jachthond of windhond, dus hij gaat niet als een pijl uit een boog achter wild aan.

 

Kan ik een boston terriër vertrouwen met kleine kinderen?
Een boston terriër is een lieve hond die van kinderen houdt, zeker als hij met kinderen opgegroeid is.
Laat echter een klein kind nooit alleen achter bij een hond en zorg dat de hond een eigen plaats heeft (eventueel bench) om hij zich in terug te trekken.
Laat een kind nooit spelen in de bench van de hond! Wees consequent zowel tegen hond als kind.

 

Kwijlt een Boston terrier?
Neen, over het algemeen gelukkig niet.

 

Is er verschil in karakter tussen een teefje of een reutje?
Weinig, beide geslachten zijn even lief en vriendelijk, ik heb de ervaring dat de reutjes meestal iets meegaander zijn en soms iets rustiger.

 

Kunnen twee reutjes bij elkaar gehouden worden?
Ja, geen enkel probleem, problemen tussen reuen gaan zich meestal voordoen als ze in een roedel gehouden worden met teefjes erbij, dan gaan ze zich competitief opstellen en dat kan ontaarden in ruzie. Twee reutjes alleen kunnen de beste vrienden worden, twee teefjes gaat meestal ook, al kunnen zij soms ietsje pittiger zijn tegenover elkaar.

 

Bijt een boston terriër veel stuk?
Niet meer dan een ander ras. Als pup gaan ze wel op dingen knagen, probeer ze zoveel mogelijk alternatieven aan te bieden en speelgoed. Ze vinden trekspelletjes geweldig en apporteren graag. Na het puberen gaan ze eigenlijk nooit nog ergens ongewild aan knagen.

 

Kan een Boston terrier lange wandelingen aan?
Ja absoluut, een correct gefokte Boston terrier houdt van rennen en wandelen, ze zijn niet kortademig en houden het meestal langer vol dan het baasje!

 

Kan een Boston terrier zwemmen?
Opgelet niet iedere Boston terrier kan van nature uit zwemmen, de meesten wel, maar er zijn ook hondjes die helemaal in paniek raken in het water en zo snel kunnen verdrinken. Laat uw hond geleidelijk aan water gewennen en dwing hem nooit.
Ook opgelet met zwembaden die opgezet kunnen worden in de tuin, vooral die met de schuine zijden, uw hond is nieuwsgierig en kan makkelijk op deze schuine kant naar boven lopen en zo in het water belanden!

 

Staat uw vraag niet op de lijst, aarzel niet en stuur een mailtje!
Via het menu kunt u over mijn Boston terriërs van alles te weten komen.
Tevens ook over gezondheid en het karakter van Boston terriërs.